fredag 24 april 2015

Tillsammans är vi starka


En av mina följeslagare bland perenner. Vinröd akleja. Ståtlig i sommarskrud. Snart ses vi igen.

Den får symbolisera tanken jag känner just nu...

Tillsammans är vi starka.
Att ha någon att luta sig mot.
Att få kärlek.
Att ge kärlek.

Att acceptera och hylla olikheter hos varandra.

En minut.
Och sedan oändligt.

söndag 12 april 2015

Himmelskt naturbeteskött, bankad potatis och chokladmousse


En liten titt på lördagens meny. Entrecote som fått dra i flera timmar i en hemlig marinad. Okej, om jag säger såhär; vin, whiskey, rosmarin, vitlök, kalvfond, peppar och salt. Då kommer du långt med marinaden.

Självklart väljer du ett kött från en bonde nära dig. Mitt kommer från Klovsta Farm / Norrfrid, som drivs av familjen Kortesaari.

Himmel vilket kött! Grillades möjligen liiite för länge denna gång. Det erkänns. 


Smashed potatoes blev det till. Förkoka dem så de nästan är genomkokta. Häll bort vattnet Låt de "torka" en stund. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nu lägger du en ren handduk över dem och tar fram en mortel. Pressa till potäterna så de blir rätt platta.

Nu ska du ringla över en senapsblandning. Såhär görs den:
Ett par tsk Dijonsenap
Någon tsk annan stark senap
Mycket finhackad rosmarin
Rikligt med fin olja
Två pressade vitlökar
Rör samman snällt.

Ringla smeten över potatisen. Strö på rikligt med flingsalt. Nu ska detta in i ugnen tills de får fin färg. När det är klart så lägger du på några kvistar färsk rosmarin på toppen.


Vinet som köttet badat i. Resten drack vi till maten. I bakgrunden en långpanna med rostade grönsaker. Jag valde palsternacka, rödbetor, blomkål och grön sparris toppad med chevreost. Tänk på att de behöver olika tillagningstider! Rapsolja och flingsalt behövs. Börja med rödbetorna cirka en kvart före allt annat. Sedan in med palsternackan och blomkålen. Sista fem minuterna kan du strö på sparrisen och osten.

En kärleksfullt reducerad rödvinssky gör sig perfekt till.

Den här godingen gjordes på begäran av sonen. Hemgjord chokladmousse. Mums! Till det la vi till rårörda skogshallon. Inget går upp mot smaken av skogshallon!


Pricken över i:et blev konjaken och kaffet.

Hela familjen samlades i myshörnan och njöt av desserten. Alltid lika fint när alla är glada och nöjda. Och tillsammans!

Hoppas något av orden och bilderna gjorde dig sugen och inspirerad att prova maten.

fredag 10 april 2015

Det ljusa och det mörka, som yin och yang

En kopp med citronvatten och ingefära är min bästa start på morgonen. En kopp kaffe tar jag gärna flera av under dagen, men börjar aldrig för tidigt. Letar balans. Formar balans.


När jag tog den här bilden kom jag att tänka på ljuset och mörkret. 

Det ljusa som behöver det mörka. Det mörka som behöver det ljusa. Som yin och yang. 

 En person dras till en annan. Likheterna som attraherar. Olikheterna som balanserar. 

Som det sägs...

"Yin, det svarta, är den kvinnliga och passiva urkraften. Den symboliserar jorden och månen, det mörka, det kalla och det fuktiga, men även bergen och skelettet. 
Tigern anses vara den varelse, som allra mest förkroppsligar "yin".

"Yang, det vita, är den manliga och aktiva urkraften. Den symboliserar himlen och solen, det ljusa, det varma och det torra, men även floderna och blodomloppet. 
Draken anses vara den varelse, som allra mest förkroppsligar "yang".

Vilka krafter vi än har att göra med ska vi vårda dem, ge det bästa av dem i mötet med andra. Stötta i det mörka. Glädjas i det ljusa.

Kram




måndag 6 april 2015

Dessertfrossa med lime, blåbär och choklad



En smaktrippel som är himlastormande gott. 
Vad sägs om key lime pie med jordgubbstäcke, kladdkakemuffins med granatäpple och blåbärssnittar på samma tallrik. En klick lättvispad grädde hör hemma mitt i alltihopa. Det jag älskade mest denna gång var hur jag valde att servera granatäpplet. Skar den likt apelsinklyftor. Och så händer det... En bit chokladkladdkaka med grädde landar i munnen, sedan biter du loss några kärnor av granatäpplet. Punkt. Fulländat. Tillsammans med övriga smaker. 


Tycker verkligen du ska prova att göra dessa tre desserter och lägga dem framför dig själv och dina gäster. Hoppas du också tycker smakerna gifter sig till nya oanade höjder.

Det behövs en del härliga ingredienser och några recept.



Key lime pie(Ur Anna och Fanny Bergenströms bok "sött sweet dolce - desserter från när och fjärran").

6-8 bitar
50 gram smäl smör
10 digestivekex (150 gram)
rivet skal av 3 limefrukter
4 msk pressad limesaft
4 äggulor
1 burk kondenserad mjölk

Värm ugnen till 175 grader. Förbered en springform 22cm i diameter genom att klämma fast ett bakplåtspapper mellan botten och kanten. Klipp bort överflödet. Smörj kanterna med lite smör. 


Smält smöret. Bryt sönder kexen i stora bitar och finfördela i matberedare. Häll i smör o blanda. Platta ut smeten i formen. Grädda i 10 minuter. Riv det yttersta på limefrukterna. Pressa saften och mät upp 4 msk. Ställ åt sidan.

Ta ut formen ur ugnen. Sänk värmen till 140 grader. lägg äggulorna i en bunke. (inga vitor i detta recept). Vispa gulorna någon minut med elvisp. Häll i den kondenserade mjölken och vispa igen. Blanda sist ner det rivna limeskalet och saften. 

Häll försiktigt smeten i det förgräddade skalet och grädda i ca 25 minuter. Låt pajen kallna. 

Garnera med tunt skurna limeskivor och tunt skurna jordgubbar.


Blåbärssnittar(Mitt eget påhittade hemliga recept).

Gör en klassisk deg: 200 gram smör, 4- 4 1/2 dl vetemjöl special, 1 dl socker. Blandas och formas till en fin deg. Dela i tre delar. Rulla till längder och lägg på längden i en långpanna med bakplåtspapper i bottnen. Tryck med fingret så det blir en skåra hela vägen längs rullarna. 

Ungefär nu gör du även blåbärssylt. Låt bären sjuda. Ska vara hela. Sockra bara lite. Det ska vara lite sötsur känsla så sockra sparsamt. När sylten känns klar tar de upp bären med en gaffel och fördelar blåbären i de tre längderna. Grädda på 200 grader i tills antydan till gyllene färg uppstår på degen. Men håll koll så det inte slår över till "brända kanter som ogillas".

Låt svalna och skär sneda generösa snittar. När de är helt kalla ska de pudras med florsocker.

Kladdkakemuffins(Ur Leilas bok "a piece of cake")


God stund till dig och de du bjuder :)

onsdag 1 april 2015

Vackra våriga april




Hej april! Du är hjärtligt välkommen!

Kaosvädret har gjort att jag inte har vågat planterat ut några blommor ännu. Denna vecka vill jag gärna gör fint. Men i morse var det - 6 grader. Vågar vi sätta ut de små än tro? Blir ju så ivrig när det står april i kalendern :-)

 Har du hört fågelsången? Så många olika ivriga tonarter. Hittar de sin blivande tro? Brukar alltid ordna sig till slut.

Det är underbart att sova med öppet fönster och vakna till sirlig fågelsång.

Om jag fick styra och ställa skulle jag be skatorna hålla tyst fram till 8-tiden i alla fall!


Har du sett ljuset? Ger oss så mycket mer av sig själv för varje sekund. Nu, nu och nu. 

Tacksam och leende.